Grote BBC-radioserie eert Beatles en Python vriend/medewerker Neil Innes

BFNLNieuws

Wijlen Neil Innes – komisch muzikaal genie achter de Bonzo Dog Band en de Rutles – die nauwe creatieve links en vriendschappen had met de Beatles en Monty Python – is de focus van een 180 minuten durende nieuwe driedelige BBC-radiodocumentaire.

De serie – getiteld “Neil Innes: Dip My Brain In Joy”- komt in december bij de BBC op de radio. De shows gaan in première via een uitzending van de BBC in het UK per digitale radio en tegelijkertijd wereldwijd per streaming via de website van de BBC, kosteloos. Na de eerste uitzendingen zal elk van de drie episodes de volgende maand, ook kosteloos, beschikbaar zijn.

De uitzendingen vertellen het Neil Innes-verhaal, inclusief zijn samenwerking met de Beatles en de Pythons, ze gebruiken een combi van archiefopnames van Innes en nieuwe, speciale uitgevoerde interviews met zijn beste vrienden en collega’s. Onder de nieuwe geïnterviewden zijn Michael Palin en Terry Gilliam van de Pythons, muzikanten Rick Wakeman en John Halsey (Barry Wom van de Rutles), komieken Stephen Fry en Adrian Edmondson (“The Young Ones”), producers John Goldstone (Python-films), Ian Keill (“Rutland Weekend TV” & “The Innes Book of Records”) en Martin Lewis (the “Secret Policeman’s Ball”-serie & The Rutles “Archaeology”). Plus wat diepgaande perspectieven van de vrouw van Innes, Yvonne, waar hij 53 jaar mee samen is geweest.

Er zal aandacht worden besteed aan de relatie van Innes met de Beatles – inclusief zijn optreden in 1967 met zijn band de Bonzo Dog Doo-Dah Band in de Beatlesfilm “Magical Mystery Tour”, zijn meeschrijven aan het nummer “Death Cab For Cutie”, de door Paul McCartney geproduceerde hitsingle van Innes’ compositie “I’m The Urban Spaceman” en zijn lange nauwe vriendschap met George Harrison.

Enkele projecten die hij met Harrison deed: ze acteerden samen in komische sketches en maakten muziek in de “Rutland Weekend TV” BBC-serie, acteerden in de promotiefilms voor Harrisons “Crackerbox Palace” en “This Song”. Innes regisseerde de muziekvideo voor Harrisons nummer “Blow Away”, uit 1979. Harrison had natuurlijk ook een cameo-optreden met de Rutles – de hartelijke Beatlespotpourri, samengesteld door Innes en Eric Idle. Innes schreef, arrangeerde, trad op en produceerde twintig nummers voor de film en het album “All You Need Is Cash” uit 1978 en nogmaals twintig nummers voor het reüniealbum “Archaeology” uit 1996.

Er zal ook aandacht worden besteed aan de nauwe samenwerking met Monty
Python. Verteld door de leden van komediegroep als de ‘Zevende Python”. Hij werkte aan en deed mee met verschillende Monty Python-albums; toneelstukken, toernees , in hun “Flying Circus”, TV-serie en in drie van hun films (“Holy Grail”, “Life Of Brian” en “Hollywood Bowl”). Zijn nummers voor Monty Python – waarvan er enkele werden opgenomen in de hitmusical “Spamalot” – waarin “Knights Of The Round table”, “Brave Sir Robin”, “Arthur’s Song” en “Run Away!” waren vernieuwend en beeldbepalend.

Hij was de enige niet-Python die credits kreeg voor zowel song- als scriptwriting voor de “Monty Python’s Flying Circus” TV- serie. Onder zijn bijdragen waren “The Most Awful Family in Britain” en “Appeal On Behalf Of Extremely Rich People”.

De titel van de BBC-radioserie – “Dip My Brain In Joy” – komt uit de tekst van de beroemde hit “How Sweet To Be An Idiot” van Innes uit 1973 dat een hoofdbestanddeel werd in de toneelstukken van de Pythons en van Innes eigen concerten (“How Sweet To Be An Idiot” en “Dip My Brain In Joy”…)

Neil Innes – de zevende Python genoemd door zijn vrienden in de Monty-groep, werkte vaak met hen samen.

De radioserie wordt voor het eerst uitgezonden op de drie opeenvolgende
woensdagen in december. Waarna deze wereldwijd de volgende 30 dagen
gestreamd kan worden via de BBC-website.

Deel 1 – Woensdag 2 december 2020 – 11:00 uur
Deel 2 – Woensdag 9 december 2020 – 11:00 uur
Deel 3 – Woensdag 16 december 2020 – 11:00 uur

Uitzending in het UK op BBC Radio 4 Extra (een BCC digitaal radiostation)

De shows worden ingesproken door de Engelse actrice en comédienne Diane
Morgan – een medespeelster van Ricky Gervais in de Netflixserie “After Life”. De serie is geproduceerd door BBC-producer Laura Grimshaw.

Innes overleed plotseling aan een hartinfarct op 29 december 2019. Hij was net 75 geworden. De tweede van de drie episodes wordt op 9 december uitgezonden – de 76ste verjaardag van zijn geboortedag.

Er zijn plannen in de maak voor een groot virtueel eerbetoon in 2021, geproduceerd door zijn oude vriend en incidentele medewerker Martin Lewis. Bewonderaars die op de hoogte willen blijven van het komende eerbetoon en ander nieuws over Neil Innes kunnen inschrijven op . Nieuws wordt ook gedeeld op de huidige Neil Innes-website.

Neil Innes was een torenhoog talent en hij was de belangrijkste schakel tussen de Beatles en Monty Python. Zijn halve eeuw werken op het snijvlak van muziek en humor heeft een rijke erfenis nagelaten – zowel geïnspireerd als inspirerend. Zijn invloed doordringt hedendaagse komedie en zijn catalogus met liedjes is zowel eclectisch als beeldbepalend en vernieuwend. Hij schreef en gaf voorstellingen met psychedelische pop en anarchistische rock met de Bonzo’s; in de Rutles schreef en voerde aanstekelijke potpourri’s uit over de Beatles; in andere projecten bespotte hij geestig Bob Dylan, Elton John, Johnny Cash, Leonard Cohen, The Who, Frank Sinatra en nog een aantal.

Hij had een productieve, diverse platencarrière – te horen op letterlijk tientallen albums – solo en in verschillende samenstellingen. Zijn alom geprezen driedelige TV- serie “Innes Book Of Records”(BBC 1979-1981) voorzag de conceptuele muziek video’s van de ’80er jaren en later. Hij werd ook een populaire aanwezige bij de Britse kindertelevisie programma’s in de ’80er jaren – schreef, zong en acteerde in shows zoals “The Raggy Dolls”, “Puddle Lane”, “The Riddlers” en “Tumbledown Farm”.

In 1974 nodigden de Pythons Innes uit voor het vierde seizoen van hun “Flying Circus” op TV en hij werd de enige niet-Python die credits ontving voor zowel het script als de muzikale inhoud in hun shows.

Naast dat hij een zeer populaire entertainer was, werd hij ook gekoesterd in de wereld van de entertainmentbusiness als een mooie, vriendelijke, zachte ziel. Hij was wisselend ad-rem, intelligent, attent, pedant, verrukkelijk, geletterd, wetenschappelijk, belezen, gepassioneerd, empathisch en een liefhebber van het absurde. Een man van woorden en hij werd af en toe ontdekt met een nep-eend op zijn hoofd…

Bij vragen over de diversiteit van zijn canon aan werk merkte Innes op dat “Shakespeare zowel komedies als drama’s schreef en ik geloof dat ik dat ook doe. Ik ben net als Shakespeare…alleen met betere liedjes.”

De BBC TV-serie zal zijn leven eren: zijn werk en immense creativiteit in een drie uur durende auditieve collage van diamantjes uit zijn archief en geluidsfragmenten. Er zijn oude interviews, zeldzame optredens, flarden van verloren gewaande programma’s, gesprekken met familie, vrienden en fans. Onder de huidige geïnterviewden: de al 53 jaar zijn vrouw zijnde Yvonne; medevertolkers: Stephen Fry, Adrian Edmondson, Kevin Eldon, Arthur Smith en Rick Wakeman; bandleden waar hij mee toerde; Phil Jackson, Ken Thornton, John Halsey (bekend bij Rutlesfans als Barry Wom), zijn opnametechnicus Steve James, zijn musicalregisseur John Altman, producers Ian Keill, John Goldstone en Martin Lewis – en de Pythonleden Terry Gilliam en Michael Palin.

Tot slot de Pythons: MICHAEL PALIN – “Hij was een groots schrijver en hij was excentriek en slim zonder pretentieus te zijn. Hij was de warmste mens om mee samen te zijn… een zeer dierbare vriend. Wij hebben geluk gehad dat hij bij ons aan boord was. Sommigen noemden hem de ‘zevende’ Python, maar ik denk liever aan hem als de ‘eerste’ Neil Innes. Hij kon alles. Songwriting, schilderen, acteren, ontwerpen, woordspelingen – de volkszanger die zich zelf introduceert met de woorden: ‘Ik heb geleden voor mijn muziek – nu is het jullie beurt.’ Het leek alsof het hem allemaal makkelijk afging. Neil had een originele geest en daarbovenop ook een subversieve. Daarom paste hij zo perfect bij Python. Hij kwam ons vaak helpen en wij vonden zijn gezelschap geweldig wanneer we aan het filmen waren. of op tournee. Hij was gewoon de leukste om om je heen te hebben als je lang moest wachten en niets te doen had. Oftewel ‘Showbiz’ zoals het heet. Neil en de Pythons hebben hele goeie tijden gehad samen. We zullen hem enorm missen, maar zijn werk leeft voort. Zoek het op, waar je ook bent.”

JOHN CLEESE – “Geweldige schrijver en performer. Een hele lieve man – veel te goed voor zijn eigen bestwil.”

ERIC IDLE – “Neil Innes is fantastisch. Ik ben, denk ik, zijn grootste fan.”

(Bron: beatlesnews.com)
(Vert : Trix van Twist)